Akkerbouw

Achtergrond

China houdt suikerprijs stabiel

De suikerprijs blijft de laatste week vrij stabiel op de termijnmarkt in Londen.

Ondanks dat het overschot dit seizoen erg groot is. China koopt veel suiker in Brazilië omdat het daar nu goedkoop is door het grote aanbod. Ook daalde de Braziliaanse reaal in waarde, waardoor suiker uit Brazilië goedkoper is op de wereldmarkt. Daarnaast hebben de exporteurs in Thailand last van logistieke problemen. Thailand produceert erg veel suiker en het land heeft te weinig opslagcapaciteit. Daardoor wordt veel suiker gedumpt, hetgeen de prijs op de wereldmarkt extra heeft gedrukt.

Nu lijkt de prijs zich te stabiliseren. De marktbureaus verwachten dat de wereld dit seizoen meer suiker verbruikt dan het produceert. Het tekort varieert van 0,5 miljoen tot 1,7 miljoen ton. De International Sugar Organisation (ISO) gaat uit van een overschot van 1,3 miljoen ton. De verschillen ontstaan doordat marktbureaus wel of niet de suiker meerekenen die wordt gebruikt voor de productie van ethanol.

De ISO verwacht dat de suikerprijs voorlopig laag blijft. Dat komt door de grote voorraden. Pas in seizoen 2015/2016 verwacht de ISO dat het verbruik de productie overstijgt. Dan gaat de organisatie uit van een tekort van 2 miljoen tot 2,5 miljoen ton. Dat komt vooral doordat de suikerproductie in de EU daalt. De EU produceert dit jaar erg veel suiker: 18,9 miljoen ton. Bovendien verwacht de ISO dat de wereldconsumptie met 1,94 procent stijgt.

Prognose: suikerprijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.