Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Beurzen noteren hoger voor tarwe

De tarweprijzen zitten in de lift. De beurs in Groningen deed er €4 bij, Goes verhoogde de tarwenotering met €4 tot €5 en de tarweprijs in Middenmeer steeg €5.

De goede stemming heeft effect op de prijs voor volgend seizoen. De beurs in Middenmeer noteert voor tarwe van oogst 2015 €168 per ton. Dat is €8 meer dan vorige week. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noteert nu voor voertarwe €176,50 per ton. Dat is de hoogste notering van dit seizoen.

Ook op de termijnmarkt in Parijs werd tarwe duurder. Het januaricontract sloot dinsdag op €180,50. Dat is hoogste notering voor een eerstaflopende termijncontract sinds 24 juli.

Er is een aantal redenen voor de positieve stemming. Tarwe uit de EU is veel gevraagd. De export loopt voor op die van vorig seizoen, terwijl 2013/2014 uiteindelijk een recordexport opleverde voor de EU. Daarnaast is het vroeg winter geworden in de VS. De vorst is zo streng, dat analisten schade verwachten. Op sommige plaatsen zakte het kwik onder de -20 graden Celsius. Het ministerie van landbouw (USDA) voedt deze zorgen. Volgens het USDA staat 58 procent van de  percelen wintertarwe er goed of uitstekend bij. Dat is 2 procentpunten minder dan vorige week. Vorig jaar rond deze tijd lag de score op 62 procent. Ook in Rusland verwacht men dat de tarwe niet zonder kleerscheuren de winter doorkomt. Door droogte is de tarwe klein gebleven. Australië en Argentinië hebben last van regen tijdens de tarweoogst.

Prognose: tarwemarkt is vast.

Eén reactie

  • farmerbn

    Hoeveel tarwe is nog vrij maw is er nog veel onverkochte tarwe bij de boeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.