Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Beurzen noteren hoger voor tarwe

De tarwenoteringen in Nederland stegen deze week iets. Maar op de termijnmarkten staan de graanprijzen onder druk, na de forse stijging van vorige week.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €172 per ton voertarwe, levering in Rotterdam. Dat is de hoogste notering sinds de start van dit graanseizoen op 1 juli. Eind september noteerde de RVO nog €146 voor EU-voertarwe. Ook de beurzen noteren hoger voor tarwe. Groningen plust €1 en Goes verhoogt de notering voor voertarwe met €2. Die van maaltarwe blijft gelijk in Goes. RVO noteert €161 per ton mais, €1 hoger dan vorige week. Het is de hoogste maisprijs sinds eind september.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago echter dalen de prijzen voor tarwe en mais. De export valt tegen. En er is verder weinig nieuws dat voor een opleving kan zorgen. Alleen de vroeg ingevallen winter in het noorden van de VS kan prijsopdrijvend werken. De sneeuwval bemoeilijkt het graantransport naar de havens. Bovendien staat nog 11 procent van de mais en 6 procent van de sojabonen op de akkers. Dat gaat problemen opleveren, maar gezien de enorme oogsten in de VS heeft het weinig invloed op de prijs. Analisten verwachten weinig vorstschade aan de wintertarwe door de dikke laag sneeuw.

In de EU is veel aanbod van voertarwe. Tekenend is dat Frankrijk voor het eerst in twaalf jaar voertarwe verkocht aan de VS. Het gaat om een lading van 45.000 ton.

Prognose: graanprijzen zijn stabiel.

Laatste reacties

  • ed12345

    FF gedult met veel sneeuw goed voor winter tarwe,als je de oost kant van America bedoeld ,Aan de oostkant kan je meestal zeggen dat sneeuw voor kerstmis niet serieus is ,volgende week begint het weer te flink te dooien .dat kan op 2 dingen uitdraaien een grote bagger bende of als het weer gaat vriezen een plaat ijs die geen of weinig lucht doorlaat.Hier aan de oost kant gebeurt het niet vaak dat sneeuw van half November blijft liggen

  • farmerbn

    Ed graag info over de tarwe ivm de vroege en massale sneeuwval in Amerika. Die info uit eigen hand is belangrijk voor ons tarwe-verkopers.

Of registreer je om te kunnen reageren.