Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Beurzen dalen, termijnmarkt stijgt

De Nederlandse tarweprijzen laten een verdeeld beeld zien deze week. De beurs in Middenmeer noteert een plusje. Goes en RVO.nl noteren lager voor tarwe, Groningen blijft gelijk.

Op de termijnmarkten stijgen echter alle noteringen, zowel in Parijs als in Chicago. De notering voor sojabonen stijgt hard in Chicago en trekt de prijzen voor tarwe en mais mee omhoog. China koopt veel sojabonen. Door droogte valt de productie van mais en soja tegen. Om al het vee te voeden, koopt het land veel sojabonen in de VS. De International Grains Council schat dat China dit seizoen 73 miljoen ton sojabonen moet importeren. Dat is bijna een kwart van de wereldproductie. Daar komt bij dat het koud is in de VS. De oogst van soja en mais stokt, ook al is die al voor 90 procent achter de rug.

Als de prijsstijgingen alleen zijn gebaseerd op de Chinese vraag, dan bestaat de kans dat China de truc van eind 2013 herhaalt. Toen annuleerde China enkele orders Amerikaanse sojabonen. De prijzen kelderden, waarna de import voor China goedkoper werd. China deed hetzelfde met mais. Het blokkeerde enkele ladingen vanwege de vondst van niet-toegelaten transgene soorten. Het drukte de maisprijs.

Daar staat tegenover dat de vraag naar graan groot blijft. Door de onrust produceren het Midden-Oosten en Noord-Afrika minder graan. Syrië kon altijd in de eigen behoefte voorzien. Het door oorlog verscheurde land moet dit seizoen zeker 1 miljoen ton tarwe importeren.

Prognose: markt is onzeker.

Eén reactie

  • farmerbn

    Kan boerderij uitzoeken hoeveel graan al door de boeren is verkocht?

Of registreer je om te kunnen reageren.