Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt test bodem seizoen

De aardappeltermijnmarkt startte vrijdagmorgen flauw en testte de bodem van de markt. De handel opende op €5,20 en zakte naar €5,00 om later prijshoudend te sluiten op €5,30 (+10 cent). Het juni-contract sloot met €6,20 (-40 cent) op het dieptepunt van de dag.

De termijnprijs stond de vorige week onder druk na een eerdere opleving. De hoge voorraadcijfers van België, gekoppeld aan aanhoudend zachte weersomstandigheden hielpen de stemming niet. In de effectieve markt veranderde niets in de noteringen. Het Franse RNM en Belgapom noteerden vrijdagmorgen voor de Bintjes €1,50 (onveranderd).

Emmeloord noteerde donderdag voor het eerst droog uit de schuur en ook Duitsland kwam met een fritesnotering, waardoor de eerste cash-settlementprijs kon worden opgemaakt. Deze prijs van €2,30 is de laagste notering ooit bij aanvang van het seizoen.

In Duitsland raamde de deelstaat Niedersachsen een oogst van 5,04 miljoen ton tegenover vorig jaar 4,4 miljoen ton. Het Franse CNIPT raamde met 6,07 miljoen ton vrijwel gelijk aan de eerdere prognose van Agreste.

De verwerking over de maand oktober in Nederland was wederom hoog met 320.000 ton. De totale verwerking in de afgelopen twaalf maanden komt uit op 3,74 miljoen ton en ligt daarmee 260.500 ton hoger dan dezelfde periode in het vorige seizoen. De export van consumptie aardappelen bedroeg 78.618 ton, waarvan het merendeel werd verkocht naar overzeese bestemmingen. Vooral Afrika liep goed met een hoeveelheid van 17.000 ton.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.