Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt pareert cijfers

De NEPG (North-Western European Potato Growers) is met een herziene oogstraming gekomen tot een totaal van 28.6 miljoen ton voor de EU-5 en daarmee 1.6 miljoen ton hoger dan de september raming. Ondanks het enorme productievolume benadrukt NEPG de mogelijkheden die er zijn voor een positievere markt dan de huidige dagmarkt.

De structureel groeiende Europese exportmarkt naar derde landen (buiten EU) zal nog concurrerender zijn met de lage grondstofprijzen. Ook de relatief grotere problemen met de bewaarbaarheid waardoor veel partijen een andere bestemming vonden/vinden dan de verwerkers, kan later in het seizoen perspectieven geven voor een prijsherstel, aldus NEPG.
De totale bruto-opbrengst van consumptieaardappelen van oogstjaar 2014 komt uit op 3,83 miljoen ton consumptieaardappelen. Van deze hoeveelheid is 1,46 miljoen ton bruto nog vrij. Met een tarrapercentage van 8,1 procent komt deze voorraad netto uit op 1,34 miljoen ton. Dat blijkt uit de opbrengst- en voorraadmeting van Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

Emmeloord kwam donderdag 27 november met een voltallige notering. Voor frites met bestemming Nederland, Duitsland en België werd €2,00-€3,00 (+€0,125) genoteerd. De tweede fritesnotering is voor gedane zaken met een andere bestemming dan Nederland, Duitsland en België, deze was €3,50-€5,00. De cash settlement noteerde donderdag €2,60 (+€0,30). De verhoging kwam in zijn geheel door de beurs van Emmeloord. Tevens was het vandaag de expiratie van de spotmaand november.
Ondanks het geweld aan cijfers wist de termijnmarkt voor april 2015 zich te handhaven op €5,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.