Akkerbouw

Achtergrond

Zwakke handelsweek termijnmarkt

De termijnmarkt heeft een zwakke handelsweek achter de rug. Aanvankelijk was de stemming prijshoudend, de top lag aan het begin van de vorige week op €5,90.

Donderdag was de zwakste dag met een dieptepunt van €5,10 en een slotprijs van €5,20. Op vrijdag kwam de markt niet meer in beweging, de stemming was kalm prijshoudend met een slot van €5,20.

Het junicontract liet een vergelijkbaar prijsverloop zien en sloot op €6,40. Er werd in klein volume gehandeld op nieuwe oogst april 2016. De handel stond ook voor het nieuwe oogstjaar onder druk, de markt sloot op €13,00. De termijnmarkt zit voorlopig nog vast in een langzaam dalende trend. De effectieve markt laat voorlopig weinig ruimte voor verbetering zien. Hierdoor is de stemming in de markt afwachtend en apathisch. De notering van Belgapom en SNM bleven ongewijzigd op €1,50 voor Bintje. VTA kwam met een eerste exportnotering van €4,00-6,00. In de dagmarkt is er nog altijd weinig of geen belangstelling voor vrije aardappelen. Ondanks deze flauwe stemming is het tempo in de markt hoog. Verwerkers draaien op capaciteit en er wordt veel product afgezet in alternatieve markten, zoals voer, vlokken, zetmeel en bio-vergisting.

De fritesverwerking over september bedroeg 317.000 ton, het totaal over de laatste twaalf maanden 3,745 miljoen ton(voorgaand jaar 3,472 miljoen). Het Belgische PCA becijferde nogmaals de overdaad aan aardappelen in Europa voor dit seizoen. Het marktbureau raamt de EU-5 oogst op 28 miljoen ton tegenover 24 miljoen ton in 2013. Voor de EU-28 raamt men 58,39 miljoen ton, een stijging van 7,7 procent. De openstaande positie in de termijnmarkt bereikte een nieuwe hoogste stand van 4569 contracten, 607 contracten meer dan een week eerder.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.