Akkerbouw

Achtergrond

Weinig handelsactiviteit op termijnmarkt

Op de aardappeltermijnmarkt was weinig handelsactiviteit aan het einde van de vorige week. De termijnprijs bleef vrijwel onveranderd met een slotprijs voor april van €6,20 en €7,20 voor het junicontract.

De stabilisatie op de termijnmarkt heeft zich de afgelopen week doorgezet. De openstaande positie blijft uitbreiden en steeg ten opzichte van de voorgaande week met 93 contracten naar 3.603. Ook in de effectieve markt zwakten de noteringen niet verder af. Belgapom noteerde onveranderd op €1,50 en in Frankrijk liet de SNM-notering een lichte stijging zien, naar €1,50 (+30 cent).

De rooiwerkzaamheden vorderen overal in de EU-5 erg snel. Naar schatting zit driekwart van de aardappelen achter de planken. Hierdoor zal het acute rooiaanbod de komende weken gaan afnemen en is het waarschijnlijk dat het prijsniveau zich verder zal stabiliseren.

De vooruitzichten voor een prijsherstel op de korte termijn zijn echter nog niet positief. Aanbod van slecht houdbare partijen zal zijn weg moeten vinden in een markt waarin er nauwelijks of geen belangstelling van verwerkers valt te bespeuren. De voermarkt zal in veel gevallen de enige uitweg blijken voor dit soort partijen. De export ontwikkelt zich echter positief. Door het lage prijsniveau ontstaan er mogelijkheden naar verschillende verre bestemmingen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.