Akkerbouw

Achtergrond

Weinig fluctuatie en handel op termijnmarkt

De aardappeltermijnmarkt liet vorige week een vlak prijsverloop zien. De handelsvolumes waren laag en prijsfluctuatie bleef zeer beperkt.

Aan het eind van de week werd er een nieuw dieptepunt genoteerd van €5,10. De termijnprijs stabiliseerde in de vorige week binnen een bandbreedte van €5,30 tot €5,70 met een slotprijs van €5,40 (-20 cent). Het junicontract sloot op €6,50 (onveranderd). Veel nieuws was er niet. De effectieve noteringen bleven overal onveranderd, of er werd zoals in Goes en Emmeloord niet genoteerd. De openstaande positie voor het aprilcontract daalde licht aan het eind van de week, naar 4.511 (-29) contracten.

Op het internationale vlak werden verschillende cijfers gepubliceerd. In Polen heeft het statistiekbureau van het ministerie van landbouw het areaal en de oogstverwachting naar beneden bijgesteld. Het eerder geraamde areaal van 340.000 hectare werd gecorrigeerd naar 270.000 hectare (-20 procent). De oogstverwachting werd daardoor 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld. De Polen ramen de oogst op 6,60 miljoen ton. Dit is 700.000 lager dan de oogst van 2013. De inkrimp van het areaal wordt verklaard door de sterke afname van het areaal voeraardappelen en alcoholproductie. Het areaal van fritesaardappelen heeft zich daarentegen uitgebreid.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.