Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Weer heeft greep op de tarwemarkt

Op de graanmarkt doet vooral tarwe het momenteel goed, afgaande op de noteringen die deze week in Nederland zijn afgegeven.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaf voor EU-voertarwe een prijs door van €168 per ton. Dat is bij lange na niet het peil van vorig jaar oktober, maar betekent wel een prijsstijging in een maand van ruim 20 euro per ton. Ook zijn de diverse telersprijzen stevig naar boven bijgesteld. Telersbeurs Goes hield de plus voor zowel voertarwe als maaltarwe beperkt tot €6 per ton. Groningen noteerde voertarwe echter voor €154 per ton, €8 meer dan de voorgaande week. In Middenmeer ging de voertarwe met €7 in de lift. De beurscommissie Groningen spreekt over een klein aanbod bij toenemende vraag. In Duitsland verhoogde de graanbeurs in Hamburg de prijs van voertarwe met €6 per ton en de van voergerst met €3.

De graansector heeft in feite te maken met een weermarkt, die zowel de termijnprijzen als het peil in de daghandel beïnvloedt. Graanmarktbureau Agritel meldt dat de temperaturen in Rusland behoorlijk dalen, waardoor zorg ontstaat over het ingezaaide areaal wintertarwe, dat een periode met droogte achter de rug heeft. In Kazakstan, ook een groot productiegebied, speelt hetzelfde. Daarnaast heeft  in meerdere productiegebieden de maar matige kwaliteit van de tarwe oogst 2014 invloed, op vooral de maaltarweprijs. In Amerika speelt nog steeds het gegeven dat beleggers weer graancontracten kopen.

Prognose: prijs stijgt.

Laatste reacties

 • info36

  Ik heb het laatste half jaar niets anders gelezen dan dat er veel te veel tarwe was. Niets dan overschotten werd geschreven. En het bleef het eerste jaar nog wel zo. Hoe schrijf je de zaak bewust kapot!

 • farmerbn

  Kan boerderij even een samenvatting geven van de artikelen over graanprijzen de laatste 4 maanden? DE CONCLUSIE MAG GERUST ZIJN DAT BOERDERIJ BIJ DE NEUS IS GENOMEN DOOR DE HANDEL.

 • koestal

  De firma Cargill bepaalt de wereldmarktprijzen van graan

 • aarthamstra1

  Gargrill,, furazolidon soja , de multinational . de ondernemer ,de boer welterusten.


 • ed12345

  Meneer Kwakman ik denk dat prognose juister zou zijn prijs blijft golven met licht stijgende lijn , volgend voorjaar zal de stijging waarschijnlijk forser zijn

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.