Akkerbouw

Achtergrond

Veel tafelaardappelen, matige prijs

Rooien van de hoofdoogst aardappelen 2014 is vrijwel probleemloos verlopen.

Er is momenteel groot aanbod voor de tafelaardappelmarkt. Minder dan in het segment fritesgeschikte aardappelen is dat vanwege (vooral op de zandgronden) uitgebreid aardappelareaal. De hectare-opbrengst speelt een grotere rol. In Noord Nederland is de opbrengst niet meer dan gewoon tot goed, omdat er in het begin van het seizoen weinig regen viel. In delen van Drente is juist weer zoveel gevallen dat tot drie maal toe gepoot moest worden. Door de bank genomen is de oogst echter stevig, met uitzonderingen van 90 tot 100 ton/hectare, daar waar kon worden beregend. In het buitenland, met name Frankrijk, geldt dat nog meer.

In de af land-periode is een deel van de aardappelen vroeg en tamelijk warm gerooid, met als gevolg her en der houdbaarheidsproblemen. Dat zet in Duitsland extra druk op de markt, die de aanvoer al nauwelijks aan kan volgens de toonaangevende aardappelgroothandel Weuthen.

De telersprijzen van de beurzen Middenmeer en Leeuwarden voor de bekende rassen Nicola, Bildtstar en Eigenheimer liggen op de helft tot een derde ten opzichte van oktober 2010, 2012 en 2013. Ze zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de noteringen in 2011, oogstjaar met voor de aardappelteler eveneens teleurstellende financiële opbrengsten.

Ondanks een goed doorlopende aardappelexport houdt de markt voor tafelaardappelen nog zeker een maand last van aanboddruk. Stabilisatie lijkt nu het hoogst haalbare.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.