Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt komt in impasse

De telersprijs voor zaaiuien leek vorige week wat doorgeschoten. Goes verlaagde dinsdag de prijs voor droog uit de schuur geleverde partijen aan de bovenkant met €1 naar beneden. Middenmeer noteerde voor beide sorteringen 50 cent minder.

Berichten over de recordhoeveelheden Nederlandse uien die er eind augustus en begin september zouden zijn weggegaan voor verscheping naar met name Afrika, dankzij het op internationaal niveau heel voordelige aanbod, hebben de stemming echter sterk verbeterd bij de telers. Af land te leveren partijen zijn onderhand weg. Wat nu met enige aandrang wordt aangeboden heeft mindere kwaliteit.

De oogst is voorspoedig gegaan en eindigt vroeg voor de tijd van het jaar. Bureau Uienmarkt Informatie stelt dat telers de partijen uien die niet voor de seizoenbewaring geschikt zijn hierdoor wat langer in opslag kunnen houden.

Sorteerders en verpakkers moeten voorraad aanvullen, afgaande op gerealiseerd exportvolume. Er is een patstelling, met weinig aanbod van telers in afwachting van prijsstijging, terwijl inkopers zich gedeisd houden. De baalprijs is immers gevolg van stevige onderlinge concurrentie niet hoger te krijgen dan gemiddeld €10 per 100 kilo.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.