Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt gekalmeerd

De uienhandel loopt wel door, maar verkoop in het buitenland is niet dusdanig groot dat de baalprijs er door kan stijgen.

Export naar Afrika, zoals gewoonlijk vooral het noordwesten (Senegal, Ivoorkust, Guinee) is weliswaar nog steeds groot en daardoor leidend. Tot dusverre is zeker de helft van de totale export verscheept naar die bestemming. Als gevolg van een lager prijspeil en goede beschikbaarheid van eigen uien binnen de EU, kunnen daar in belangrijke importlanden zoals Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië echter minder tonnen worden afgezet dan gebruikelijk. De baalprijs hangt nu tussen €13,00 en 14,50 afhankelijk van sortering. Bij een inkoop op niveau €8-10 bij directe levering biedt dat niet veel marge. De kwaliteit is tot nog toe ronduit goed, wat sorteren en verpakken soepel laat verlopen, dat wel. Ook is dit een gunstige factor bij levering aan verder gelegen overzeese bestemmingen in Azië (Maleisië) en Zuid- en Midden-Amerika (Brazilië).

Uit berichtgeving van Bureau Uienmarkt Info blijkt tanend vertrouwen in het verloop van de uienafzet in de tweede helft van het bewaarseizoen. Dat leidt tot versneld ophalen van al van tevoren vastgelegde partijen. Vrije inkoop bij de teler is daardoor rustiger, wat de recente prijsstijgingen heeft afgeremd.

Prognose: prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.