Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt goed prijshoudend, rooien verloopt vlot

De aardappeltermijnmarkt had woensdag een prijshoudende stemming, met een prijsverloop tussen €6,10 en €6,30. De markt was ondanks de beperkte fluctuatie actief met 134 contracten. De openstaande posities groeiden aan tot 3.583 (+21) contracten.

In het land vordert het rooien snel en zijn de omstandigheden optimaal. Naar schatting is ongeveer twee derde van het areaal gerooid. Ook in de omliggende landen ondervindt het oogsten geen vertraging.

In de dagmarkt verandert er nauwelijks iets en zullen de noteringen op hetzelfde niveau blijven als vorige week. Woensdag noteerde PCA/Fiwap €1,00 tot €1,50 (onveranderd) en voor Innovator €2 (onveranderd. Goes peuterde er nog 25 cent af en staat op €1,50 tot €2,50. De exportactiviteiten ontwikkelen zich goed, door het lage prijsniveau is het tempo beter dan verwacht. In Rusland wordt het effect van de boycot meer en meer zichtbaar in de effectieve markt. Het Duitse marktbureau AMI meldde daar een stijging van 10 procent van de binnenlandse aardappelprijs t.o.v. vorige week, naar een niveau van €16 tot €24.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.