Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Spruiten moeten wijken voor oktoberfest

In Duitsland is de maand oktober ook begonnen, en daarmee het traditionele oktoberfest. Dit eerste weekend is de vraag naar spruiten in ieder geval minder dan normaal, merken verschillende bronnen op, en dat is te merken aan het aantal bestellingen.

De prijs voor de voor de export naar Duitsland belangrijke B-sortering staat deze hele week al onder druk, signaleert een teler, "er is de afgelopen dagen zeker 5 cent per kilo afgegaan." Hij heeft echter niet de indruk dat dit op korte termijn een voorbode zal zijn voor een voortzetting van deze trend. Deze week gingen zijn B's weg voor 40 tot 45 cent per kilo en voor komende week blijft dat niveau gehandhaafd, stelt hij vast.

Een handelaar wijst daarnaast op de trend dat Duitse supers meer en meer de voorkeur geven spruiten van Duitse makelij. Hoewel dat aanbod is volstrekt ontoereikend om aan de vraag te voldoen, speelt dat toch een rol, aldus deze handelaar, omdat een deel van de inkoopprijs van Nederlandse spruiten altijd uit kosten voor transport bestaat. "Die druk voel je."

Zo redelijk als de huidige omzet voor B-spruiten is, zo lastig is die voor A-'spruiten, voor 30 tot 35 cent. Dat kun je als 'netjes' kwalificeren, als je spruiten beschouwt als een wintergroente in een al enkele weken aanhoudende periode met bijna zomers weer. Bovendien is van industriële inkoop in deze weken nog geen sprake. In de loop van de komende week wordt overigens wel herfstig weer verwacht. Dat gaat dan wel hand in hand met een toenemend aanbod, doordat steeds meer telers gestart zijn met plukken.

De kwaliteit is tot nu toe behoorlijk, al wordt zowel door handel als door telers gewezen op schade door trips.

Prognose: prijshoudend, mits telers het voor elkaar krijgen de productie in de pas te houden met de vraag.

Eén reactie

  • koestal

    Dus meer vraag naar bier en bratwurst,misschien wel goed voor de varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.