Akkerbouw

Achtergrond

Ruim 16 procent meer export

De uienprijzen stijgen niet veel verder vanwege een iets minder extreme export. Dat laat onverlet dat er zeer veel uien zijn uitgevoerd.

De uienmarkt is vooralsnog een telersmarkt. De kwaliteit van de uien is erg goed, de export loopt zeer vlot door en de prijzen zijn de laatste anderhalve maand ruim verdubbeld. Zo ging de notering van uien 60 procent grof (beurs Emmeloord) tussen week 36 en 42 van €4,50 naar €10,00 (bovenkant notering).

De exportcijfers van dit lopende seizoen zijn ook indrukwekkend. In de periode van week 27 tot en met week 38 bedroeg de totale uitvoer 228.164 ton. Ter vergelijking: vorig jaar was dit 196.114 ton. En het vijfjarengemiddelde ligt nauwelijks hoger: 197.703 ton. Vooral Afrikaanse landen waren flink aan de markt. Senegal, Ivoorkust, Guinee en Mauritanië waren samen goed voor 40 procent van de totale export, blijkt uit cijfers van KCB/GroentenFruitHuis.

Toch stegen de uienprijzen vorige week voor het eerst niet door. De markt is enigszins overvoerd. Er worden nog steeds grote partijen in het buitenland weggezet, maar het lijkt iets af te nemen. Omdat het aanbod in Nederland ook niet al te groot is, betekent dit niet dat de prijzen ineens zakken; zeker niet. Het blijft een telersmarkt. Maar euro's komen er niet meer bij de prijs op. De prijs kan nog licht stijgen en blijft daarna op hetzelfde niveau.

Prognose: gelijk tot iets hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.