Akkerbouw

Achtergrond

Overschot verdwijnt van suikermarkt

De wereld produceerde vier seizoenen achter elkaar meer suiker dan het verbruikte. Dat drukt de suikerprijs. Het eerstaflopende contract (december 2014) op de termijnmarkt in Londen sloot maandag op $424,30 per ton. Dat is $84 lager dan dezelfde dag in 2013 en $130 lager dan half oktober 2012.

Maar de overschotten verdwijnen weer. Vorig seizoen 2013/2014 was er volgens de Rabobank nog een miniem overschot. Voor dit seizoen 2014/2015 gaat de Rabobank uit van een tekort van 3,2 miljoen ton suiker. Marktbureau Kingsman signaleert dezelfde trend. Dit seizoen blijft de productie 1,7 miljoen ton achter bij het verbruik van zo'n 178 miljoen ton. De suikerproductie in Brazilië valt tegen en er wordt meer riet verwerkt tot ethanol vanwege de lage suikerprijs. Dat drukt het aanbod extra. In Thailand en China daalt de suikerproductie eveneens.

Maar het tekort heeft pas in de tweede helft van 2015 effect op de suikerprijs. De oogst van suikerriet is in Brazilië volop aan de gang. Daarna starten Thailand, India en China met hun oogst. Er blijft voorlopig aanbod genoeg en dat drukt de suikerprijs nog wel eventjes.

Op de termijnmarkt in Londen is dit goed te zien. Hoe later het termijncontract afloopt, des te hoger de notering. Het contract voor levering in december 2014 sloot maandag op $424,30. Het contract voor december 2015 sloot bijna $50 dollar hoger. Het contract voor maart 2016 ligt daar weer $9 boven.

Prognose: suikerprijs blijft stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.