Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Onveranderd laag prijspeil fritesgeschikt

Aardappelen worden wel verkocht, maar hoofdzakelijk voor de tafelmarkt. Ook de export naar verre bestemmingen loopt naar verluidt wel; het zeldzaam lage prijspeil maakt ze daarvoor aantrekkelijk.

Fritesgeschikt is in jaren niet zo weinig waard geweest in de vrije handel en daardoor ook bij meelevering naast contractteelt. Frappant is de gerealiseerde opbrengst vorige week van meeleveraardappelen à €2,50 per 100 kilo. Die is nog lager dan de €3 die bij melkveehouders wordt betaald voor af land geleverde zandaardappelen met bestemming voerkuil. De veeboer kuilt ze gehakseld samen met snijmais in. Dat kan namelijk goed met de vrij schone aardappelen van de zandgronden.

Bintje.info kwam donderdag op de proppen met een notering voor de consumptieaardappelen, zijn eerste van het seizoen. Dit is ook geen weelde: €3,00 tot €3,50. Aangezien de prijzen zo extreem laag liggen, is er voor deze notering (nog) geen splitsing gemaakt tussen Noord- en Zuid-Nederland. De telersbeurs Emmeloord kon wederom geen notering uitbrengen voor de af land geleverde zandaardappelen, bij gebrek aan transacties.

Al met al is de markt voor de fritesgeschikte aardappelen in een depressie. Overmatig aanbod is in deze fase nog veelal afkomstig van zand en veen, waar de grootste areaaluitbreiding is geweest. Dat neemt over een paar maanden af, maar gezien de grote oogst zet dat prijstechnisch niet zoveel zoden aan de dijk. Meeleveren van Fontane scoorde maandag €4,25 bij levering in februari.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    Ik betaalde nog 2 Euro voor een patatje in de snackbar ! Waarom gaan de aardappelboeren geen snackbar aan de weg plaatsen ,ze verkopen ook al aardappelen en uien aan de weg

Of registreer je om te kunnen reageren.