Akkerbouw

Achtergrond

Nieuw dieptepunt termijnprijs aardappelen

Met een slotprijs van €5,70 (-10 cent) bereikte de aardappeltermijnprijs aan het eind van de vorige week een nieuw dieptepunt. De termijnmarkt stond de hele week onder druk.

De aanleiding voor het flauwe prijsverloop was bijstelling van het Franse oogstcijfer van Agreste naar 6,1 miljoen ton aan het begin van de week. Hierdoor ontstond nieuwe verkoopbelangstelling en werd de oude bodem van €6 doorbroken. De effectieve markt liet geen nieuwe ontwikkelingen zien, de noteringen bleven vrijwel onveranderd.

Opvallend is de gestage stijging van de openstaande positie die inmiddels op 3.962 contracten staat, ofwel 359 contracten meer dan een week eerder. De uitbreiding geeft aan dat in deze fase kopers en verkopers verschillend denken over het verdere prijsverloop van dit seizoen.

Belgapom en SNM publiceerden vrijdagmorgen eveneens een ongewijzigde prijs van €1,50. Na verschillende dagen met neerslag is aan het eind van de week het rooien weer op gang gekomen. Naar verwachting zullen bij 'rooibaar' weer deze week de meeste aardappelen achter de planken zitten. Alleen de grote telers zullen een paar weken langer nodig hebben om de laatste aardappelen te kunnen rooien. De exportactiviteiten blijven door het lage prijsniveau goed doorlopen. Met name de overzeese bestemmingen tonen belangstelling op het huidige prijsniveau.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.