Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor oliezaden is gestabiliseerd

De sojabonenoogst is wereldwijd enorm, vandaar de ten opzichte van vorig seizoen veel lagere prijzen in de effectieve handel. Momenteel naar schatting een kwart onder het niveau van oktober 2013. Na de eind augustus ingezette prijsdaling op de wereldmarkt is er de laatste weken weliswaar enige stabilisatie opgetreden. Dat blijkt uit de prijsindex van de International Grains Council voor sojabonen.

De oogst is namelijk nog in volle gang en de beschikbaarheid van oude voorraden raakt onderhand sterk gereduceerd. China is daarbij onveranderd sterk aan de markt voor soja uit de VS. Aziatische kopers hebben volgens analisten van de Amerikaanse graansite Farm Futures voorkeur voor Noord-Amerikaanse soja vanwege de vergeleken met Brazilië en Argentinië hogere betrouwbaarheid qua tijdige aflevering. Als de aanvoer van nieuwe oogst soja goed op gang komt zakken de prijzen.

De koolzaadnoteringen van de termijnmarkt in Parijs zijn maandag 6 oktober ook iets gestegen in het kielzog van de sojatermijnprijs in Chicago. Deze kreeg steun van vertraging in de oogstwerkzaamheden. De relatief lage temperatuur zou de kwaliteit van de laatste geoogste volumes sojabonen kunnen schaden. Verder meldt het marktbureau Agritel dat marktpartijen positie hebben bijgesteld in het zicht van het aflopen van het koolzaad-termijncontract november. Er is zicht op kleinere oogst in Canada, al past hier de kanttekening dat 2013 een record-opbrengst bracht voor de Canadezen.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.