Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Mais duurder ondanks overschot

Tarwe, mais en sojabonen werden dinsdag duurder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Regen in het middenwesten van de Verenigde Staten vertraagt de maisoogst.

Volgens het ministerie van landbouw (USDA) is nu 24 procent van de mais geoogst. Dat is de helft van wat gebruikelijk is, terwijl 87 procent van de mais al rijp is. Dat is bijna gelijk aan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De notering van het eerst aflopende termijncontract (december) voor mais in Chicago steeg sinds begin oktober dan ook met 11,6 procent. De prijsstijging is opmerkelijk. De VS gaat erg veel mais oogsten en de olieprijs is onder de $90 per vat gezakt. Dat maakt de omzetting van mais in ethanol minder interessant.

De handel dacht dat de regen ook de oogst van sojabonen zou vertragen in de VS. Maar dat valt mee, 40 procent van de soja is van het land. Het vijfjaarlijks gemiddelde is 53 procent. De verwachting dat de sojaoogst zou stremmen, dreef de prijs op in Chicago, evenals de goedlopende export. Het eerstaflopende termijncontract voor sojabonen (november) werd sinds begin oktober dan ook 5,7 procent duurder.

De tarweprijs krijgt op de termijnmarkten steun van droogte in Australië. Sommige marktbureaus verlagen nu al de oogstprognoses voor het continent. Op de Nederlandse spotmarkt voor tarwe is het beeld gevarieerder. RVO.nl noteert voor voertarwe €3 hoger op €157. De beurs in Groningen hield de tarweprijs gelijk. Goes deed er €2 af en Middenmeer zakte €1.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Laatste reacties

  • breukers1

    Als de Heren 'marktanalisten'niet zo hun best hadden gedaan de laatste maanden om de marktstemming'naar een laag peil te schrijven was de prijs misschien niet zo ver naar beneden gegaan.Er kon toch ook helemaal geen positief bericht meer vanaf. De grote massa is geoogst en het blijkt dat nu vraag en aanbod echt z'n werk gaat doen. Enig prijsherstel is al in zicht.

  • farmerbn

    Helemaal mee eens. Hopelijk kun je wachten met verkopen en gaan voor een hogere prijs.

  • ed12345

    ff wachten met de feesttaart volgens mij is dit alleen een reactie op een te sterke daling .of anders gezegd de speculanten zijn ff gestopt met verkopen en kopen weer een beetje voor iets minder lage prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.