Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Graanprijzen in de lift

De graanprijzen in Nederland zitten deze week in de lift. Dat komt met name omdat er op dit moment sprake is van een relatief gering aanbod, constateert de noteringscommissie van de graanbeurs in Groningen.

Dit resulteert voor directe leveringen in iets hogere prijzen.

Zowel tarwe als voergerst noteren in Groningen €3 hoger dan vorige week op €146 per ton. Daarmee is de prijsvorming opgekrabbeld tot net boven het niveau waarop het seizoen werd geopend (€145 per ton). Na de start van het afzetseizoen steeg de prijs in Groningen even naar €150 per ton begin september, maar eind die maand stond de prijs €12 per ton lager onder invloed van een flauwe markt en hoge graanopbrengstverwachtingen wereldwijd.

De notering van EU-voertarwe in Rotterdam herstelt deze week naar €160 per ton. Daarmee ligt de prijs bijna €20 hoger dan het dieptepunt in september. EU-mais begon het nieuwe afzetseizoen eind vorige maand op €146 per ton en is deze week gestegen naar €158 per ton. Daarmee lijkt het dieptepunt in de graanmarkt achter de rug.

Prognose: licht hogere prijzen.

Laatste reacties

 • info36

  Dat kan toch niet prijsstijging. Het laatste half jaar heb ik niets anders gelezen dan dat er veel te veel graan is.

 • ed12345

  Ik denk niet dat de opleving blijvend is .Een beurs moet golven ,ik denk dat er verscheidene dips komen deze winter na april kon het ergste wel eens voorbij zijn,dan zijn er altijd berichten dat het ergens niet meevalt om te zaaien

 • John*

  handelaren leggen eerst alle contracten vast a 140 euro, en proberen nu het aanbod te minderen zodat de prijs weer kan klimmen. daar zit de winst. nu is het dus zaak om de vraag ook mondjesmaat te houden dan worden ze wel weer zenuwachtig.

 • farmerbn

  Precies.

Of registreer je om te kunnen reageren.