Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Graanmarkt tendeert licht positief

Op de dagmarkten in Europa zijn de graanprijzen momenteel behoorlijk stabiel of stijgen ze zelfs.

Het aanbod is beperkt. Op de graanbeurs in Hamburg ging de voertarweprijs met €8 per ton omhoog, de voergerstnotering steeg €4. Op wereldmarktniveau blijkt uit de prijsindexen van de International Grains Council dat na de eerste week van oktober gemiddeld gezien stabilisatie is gekomen in de graanmarkt, met een licht positieve ondertoon. Dat geldt ook voor de eerst aflopende contracten voor tarwe en mais op de termijnmarkt in Parijs. Hier gaat het uiteraard om maaltarwe, die zoals bekend in Parijs aan waarde heeft gewonnen vanwege de matige kwaliteit van de Franse tarwe oogst 2014. Graan-marktbureau Agritel meldt overigens dat er ook in Canada en de VS kwaliteitsproblemen zijn, die de maaltarweprijs steunen. Ook in Chicago zijn de tarwe-termijnprijzen in de lift geraakt, na een periode met sterke daling vanaf begin mei. Er is daarbij tevens invloed van herpositionering op de markt door beleggers die duur verkochte graancontracten terugkopen.

De relatief hoge waarde van de dollar (6 eurocent cent meer dan vorig jaar oktober) is voor de EU en Rusland nog steeds een concurrentievoordeel ten opzichte van de VS. Tot slot houden oogstprognoses en voorraadpeilingen zoals steeds in deze fase van het seizoen invloed op de graanmarkt. Rampzalige ontwikkelingen zijn er nu niet in de grote productiegebieden, zodat de per saldo grote graanoogst de prijzen binnen de perken zal blijven houden.

Prognose: beperkte prijsstijging.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Jammer voor die vroeg verkopende boeren die vertrouwen hadden in de artikelen van boerderij dat er zo veel graan op de markt was dat de prijzen niet meer omhoog zouden gaan.

 • Zandboertje

  farmerbn
  ik neem aan dat die boeren ook weten dat Boerderij een opinieblad is welke diverse artikelen publiceert. Als je dat als verkopende boer niet begrijpt dan zijn er wel andere dingen jammer dan verkochte tarwe vanwege een persberichtje.

 • agro1

  b een opinieblad???? welnee, gewoon een reclamekrantje.

 • Zandboertje

  Ja dat zijn ze toch allemaal. En als ze het niet zijn dan verdubbelt het abboneegeld, het is links of rechtsom zo. Maar daarom is het wel van belang om dat wat je leest ook in perspectief te zetten. Daar lijkt farmerbn moeite mee te hebben, of hij is bang dat zijn collegas dat niet kunnen inzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.