Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt ontbeert trend

De beurzen reageren verschillend op de graanmarkt. Middenmeer verhoogt de voertarweprijs met €5 naar €135 per ton. Groningen zakte dinsdag met €1 naar €138. En Goes noteerde €124 voor voertarwe en €134 voor maaltarwe.

Dat is €8 lager dan twee weken geleden. Goes noteerde vorige week niet. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verhoogde de EU-voertarweprijs met €5 naar €146. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de tarweprijs dinsdag, na een lichte stijging op maandag.

Het gezwabber op de graanmarkt laat zien dat er geen duidelijke trend is. De EU heeft weliswaar veel voertarwe, maar blijkbaar is al veel weggewerkt. Wellicht dat veel Europese graantelers ruimte hebben gemaakt in hun silo's om de grote maisoogst kwijt te kunnen.

RVO.nl verlaagde de maisnotering met €16 naar €146 per ton. Maar dat komt door de overgang van de oude naar de nieuwe oogst. De daling is dit jaar zo sterk, omdat de EU een enorme maisoogst verwacht van meer dan 70 miljoen ton.

Door de goede oogsten staan de graanprijzen onder druk. Er zijn weinig signalen die op een prijsstijging duiden. Het is weliswaar droog in Australië, waardoor er minder tarwe van het continent op de wereldmarkt komt. En het is ook droog in China, waardoor het land wellicht minder mais en sojabonen oogst en dus meer moet kopen op de wereldmarkt. Maar de overvloed aan graan en soja is dit seizoen zo groot, dat dergelijke berichten geen effect hebben op de prijzen.

Prognose: graanprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.