Akkerbouw

Achtergrond

Frans oogstcijfer drukt termijnprijs

De aardappeltermijnmarkt kwam dinsdag in de loop van de dag onder druk te staan, na een prijshoudende start en een hoogste prijs van €6,50. Met een laagste prijs van €5,90 en een slot van €6,00 was het een zwakke handelsdag.

De voorzichtige koerswinst van de voorgaande dagen werd gemakkelijk ingeleverd met een ruime omzet van tweehonderd contracten. Het junicontract werd gehandeld op €7,20 (-30 cent) en de nieuwe oogst deed eveneens een stap terug en sloot op €13,60 (-30 cent).

Aanleiding hiervoor was niet de prijsontwikkeling in de effectieve markt, maar de publicatie van de herziene Franse oogstraming door Agreste. Het statistiekbureau verhoogde de oogstprognose van Frankrijk naar 6,1 miljoen ton. Dit is een verhoging van 400.000 ton ten opzichte van de prognose van augustus. De Franse oogst wordt hiermee precies een miljoen ton hoger ingeschat dan vorig seizoen.

De beursnoteringen in de effectieve markt lieten weinig verandering zien, PCA/Fiwap noteerde voor Bintje, Challenger en Fontane €1,00 tot €1,50 (onveranderd) en voor Innovator €2 (onveranderd). De beurs in Goes liet een kleine verbetering zien met een notering van €1,50 tot €3,00 (-25 cent).

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.