Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Er is vrijwel geen ‘echte’ fritesmarkt

De aardappelmarkt zit voor de bezitter van volumes vrije aardappelen muurvast. Fritesfabrieken kopen niets bij en kunnen, als ze al iets meer nodig hebben dan de aangevoerde contractaardappelen, eenvoudig de meegeleverde overtonnen opnemen. Die gaan voor een habbekrats weg, wat Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) ziet als aanleiding om ze niet mee te nemen bij het vaststellen van een notering voor fritesgeschikt.

Emmeloord deed dat donderdag voor het eerst in weken maar weer eens, het werd een schamele €2,00 tot €2,50. Exportaardappelen noteerde VTA wel. Die prijs was met €4,00 tot €6,00 ook niet bepaald riant, maar meer gebaseerd op 'echte' handel.

Uit gegevens betreffende de export en verwerking blijkt dat er vlot Nederlandse aardappelen worden opgenomen. Daar is nog wel groei in mogelijk, vooral dankzij de voordelige inkoop. Of de zeer grote oogst 2014 aan het eind van het seizoen nog 'betere' prijzen zal opleveren is maar de vraag. De markt heeft er nog weinig vertrouwen in, gezien de nu ver weggezakte termijnprijzen voor zowel het april- als het junicontract 2015.

Prognose: stabiel laag.

Laatste reacties

  • koestal

    bij de snackbar of Mac Donalds

  • marc47

    Veranderd nog, in Wallonië krijgen ze de piepers niet allemaal uit door de vele neerslag en de vroeg ingeschuurde daar hebben veel rot met hoge temperaturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.