Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Emotie duwt graanprijzen omhoog

De grote vraag in de graanmarkt is: hoe bestendig zijn de recente prijsstijgingen? Als je kijkt naar de graanbalansen is maar één conclusie mogelijk. De overschotten zijn dit seizoen zo groot dat een prijsdaling op korte termijn onvermijdelijk is.

Maar handel is ook emotie. En de laatste weken verschijnen steeds vaker berichten waardoor emotie is gaan overheersen. De maisoogst in Oekraïne valt tegen en het is droog in Zuid-Rusland, waardoor het wintergraan slecht kiemt en gevoelig wordt voor uitwintering. Vroege vorst brengt bovendien schade toe aan mais en sojabonen in de VS en regen vertraagt daar de oogst. Canada oogst veel minder dan gedacht door regen en in Brazilië en Australië is het te droog, in Argentinië te nat. De emoties zorgen voor fikse prijsstijgingen. De beurzen noteren allemaal hoger. Middenmeer pluste zelfs €10 voor tarwe. Uitvoeringsdienst RVO.nl deed er €8 bij, Goes €6 en Groningen €5.

De emoties zorgen ook voor een zichzelf versterkend effect. In september daalden de prijzen voor tarwe en mais. Kopers wachtend dan af, omdat graan steeds goedkoper wordt. Nu zie je het omgekeerde: verkopers leunen achterover in een stijgende markt. Bovendien zijn verkopers de laatste jaren gewend geraakt aan tarweprijzen boven de €190. Dan voelt €145 niet lekker.

Op de termijnmarkten speelt mee dat veel handelaren 'shortposities' innamen, in de verwachting dat de prijzen verder zakken. Nu de markt omdraait, moeten ze contracten kopen om de verliezen te beperken. Dat drijft de prijs op.

Maar in Frankrijk zakte dinsdag de spotnotering voor tarwe. De termijnmarkten in Parijs en Chicago stonden woensdag tijdens de handelsdag in het rood, behalve tarwe in Chicago. Dus zo bestendig zijn de recente prijsstijgingen niet.

Prognose: graanmarkt is afwachtend.

Laatste reacties

 • Sandie

  Volgens mij zijn al die zogenaamde overschotten gewoon luchtkastelen (er was al sprake van top opbrengsten voordat er wereldwijd 1 graankorrel was geoogst) nu in een aantal landen de oogst tegenvalt, stijgt hopelijk de prijs weer naar in ieder geval kostprijsniveau.

 • info36

  Zeer goede reactie van Sandie.
  De schrijvende pers heeft continue de prijs in de goot geschreven, inderdaad al ver voordat het graan zelfs nog moest gaan groeien.
  Dat is een nieuwe trend van de laatste paar jaar. Men is bang voor een nieuwe zogenaamde voedselcrisis.

 • massy

  De voerfabrieken hebben wat graan gekocht en daar door is de prijs gestegen dat is alles graan is er in overvloed.

 • info36

  Of bang voor duurder voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.