Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelprijs houdt erg laag niveau

De aardappeltermijnmarkt kenmerkt zich dit seizoen door lage prijzen en geringe activiteit.

Sinds de laatste relatieve piek à €12,90 van medio juni, is de termijnprijs voor april 2015 meer dan gehalveerd. Het aantal openstaande posities voor april 2015 hangt tegen 4.000. Dat is een kwart tot een derde minder dan in voorgaande jaren. De termijnprijs is geleidelijk afgegleden naar het huidige dieptepunt van €5,80. De grote oogst van 2014 tekende zich in de afgelopen maand steeds scherper af. Aanvankelijk gaven de areaalcijfers die bekend werden gemaakt de prijs een tik. Daarna waren het de eerste oogstprognoses, die het aanbod dat de sector de komende maanden kan verwachten steeds verder opschroeven.

In de effectieve markt staan de weinige noteringen die in dit stadium van het seizoen worden uitgebracht vrijwel vastgevroren op een zeldzaam laag peil. Belgapom gaf voor de Bintje-notering afgelopen vrijdag 10 oktober voor de vierde maal achtereen €1,50 op. De stemming werd weer omschreven als prijshoudend. Er is nauwelijks vraag naar Bintjes, maar ook niet veel aanbod op dit niveau.

In het Nederlandse prijsinformatiesysteem Agriprins, voor directe handel tussen telers en aardappelverwerkers, zijn vorige week maar drie transacties gemeld. Ze waren alle voor meeleveren van overproductie naast contractteelt en ook alle drie voor aflevering later in het seizoen. Verwerkers hebben voldoende aan de contractueel al vastgelegde partijen.

Prognose: stabiel laag.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.