Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt blijft onder druk

De aardappeloogst is al een eind gevorderd. De handel komt echter nog niet los. Hier en daar drukken probleempartijen op de afzet en dus ook de prijs. Dat zal nog wel een paar weken duren. Volgens marktkenners hoeven telers er dan ook niet op te rekenen dat er voor de jaarwisseling nog sprake zal zijn van een drastische prijsverbetering.

Gebrek aan handel af land noopten de regionale beurzen in Goes en Emmeloord om geen noteringen af te geven.

Ook op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt valt weinig te beleven. De omzetten blijven relatief klein en de prijs blijft laag met rond de €5,50 per 100 kilo op levering april.

De regionale beurs in Leeuwarden heeft zijn eerste noteringen van dit seizoen bekendgemaakt. Voor Eigenheimers begint het seizoen op €13 tot €15 per 100 kilo. De notering van Bildtstar blijft daar zo'n €3 onder met €9 tot €12 per 100 kilo. De stemming wordt bestempeld als rustig. De noteringen van Eigenheimer en Bildtstar liggen daarmee zo'n €2,50 onder het niveau op de beurs in Middenmeer.

De VTA-notering voor exportaardappelen blijft onveranderd op €4 tot €6 per 100 kilo. Afnemers in omringende landen worden voornamelijk door lokale productie voorzien. Export op verre bestemmingen is relatief groot in vergelijking met voorgaande jaren. Het lage prijsniveau vormt voor deze afnemers een belangrijke rol.

Prognose: prijs blijft laag

Eén reactie

  • marc47

    Niemand reageert er nog, allemaal zo mak als een lammetje. Laat jullie niet doen door de industrie !! Straks worden we zo aan het lijntje gehouden zoals de varkenssector. Ze geven bv 1.5ct voor vlokkenaardappelen, terwijl de vlokkenprijs 82ct staat. Met 2.5kg aardappelen maak je 1kg vlokken.2.5ct voor fritesaardappelen, 32ct voor bulkfrites. 2kg tegen 1kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.