Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar biologische peen trekt aan

Biologische peen gaat vlot van de hand. De biomarkt is vast en kende deze week prijsstijging met 3 tot 4 euro per 100 kilo.

Het beschikbare volume is dit seizoen wat kleiner dan anders, vooral in Duitsland. Daardoor is er voor de telers nu een gunstige balans tussen vraag en aanbod.  Ook voor iets minder wordende kwaliteit is redelijk snel een koper te vinden.

In de reguliere peenhandel is er buiten de leveringen volgens vaste afspraken juist weinig actie. Er is wat veldgewas betreft eigenlijk alleen export naar Duitsland en België. Gewassen peen in kleine volumes heeft bestemmingen in Afrika, Rusland en Europa. Zacht weer remt nog steeds de afzet van bewaarpeen, doordat er in Duitsland en verder oostwaarts in Europa nog veel aanvoer uit eigen productie is. In de Pfalz wordt bijvoorbeeld nog steeds gerooid, zelfs van onafgedekte percelen. Zolang het in Oost-Europa nog niet flink vriest komt daar ook nog het een en ander op de markt uit de kleinschalige teelt, waardoor de vraag er minimaal is. De marktstemming is wel prijshoudend, zeker voor de goede kwaliteit peen, maar dat komt vooral doordat er voor de huidige prijzen geen overmatig aanbod is. De telersprijs voor goede peen hangt rond 16 euro per 100 kilo. Emmeloord noteerde 14 tot 17 euro voor zowel B-peen als schaaltjespeen.

Prognose: bio duurder, rest stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.