Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt kent wisselende stemming

Er komt van telerszijde wat meer aanbod uien vrij, maar zolang het goede kwaliteit betreft niet zo snel voor lager prijsniveau. De telersnoteringen zijn in de afgelopen week aanvankelijk verder teruggeschroefd, op de beurzen Goes en Middenmeer.

Afgaande op de baalprijs, die deze week met een euro per 100 kilo zakte, zat er ook niet veel meer in. De gestegen noteringen van gele uien in Emmeloord wijken af van het algemeen marktbeeld. Steunaankopen helpen om de prijs in de benen te houden.

De export van uien wordt in deze fase van het seizoen problematischer. Gaandeweg mist de exporteur de mogelijkheid om grote volumes te verkopen in Afrika. Grovere sorteringen zijn in het buitenland redelijk goed plaatsbaar, middelmaat is veel moeilijker af te zetten. De uien gaan naar een reeks van bestemmingen, van Brazilië en Libië tot, dichter bij huis, het Verenigd Koninkrijk. In het oosten van de EU is de animo voor Nederlandse ui heel matig. Polen is zelf nog niet uitverkocht. Veel hoop is gevestigd op aantrekkende vraag vanuit Rusland, maar het blijft wat de Russen betreft voorlopig meer bij informeren. Voor de echt verre bestemmingen, in het bijzonder Maleisië, heeft het probleem met koprot dit seizoen behoorlijk negatief effect. Maleisië gaat daardoor eerder over op inkoop van Nieuw-Zeelandse uien.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.