Akkerbouw

Achtergrond

Uieninkopers wachten even af

Eind december was de uienmarkt nog tamelijk stabiel, maar de situatie wijzigt. In de flinke export tot en met december zorgden de Afrikaanse bestemmingen voor het grootste volume.

Dat neemt snel af, vooral doordat Senegal wegvalt als klant voor buitenlandse uien. Overigens is er zoals ieder jaar nog veel onduidelijkheid over de mate waarin de handel met 'Afrika' nog kan doorlopen. Andere bestemmingen krijgen nu wel meer aandacht om het exportvolume toch op peil te kunnen houden. Te denken valt aan vooral Zuid-Amerika en Rusland. Grote hoeveelheden zijn daar nog niet verkocht.

Koprot zorgt al enige tijd voor uitval in de uienopslag, vooral in de grove uien. In het najaar hebben exporteurs diverse schadeclaims gekregen uit het buitenland. Partijen die eind oktober en in november in goede staat leken te zijn bij verscheping leverden op verre bestemming na aankomst alsnog problemen op. Dit bederf is inmiddels duidelijker zichtbaar, mede dankzij de voor de tijd van het jaar uitzonderlijk hoge temperatuur. Uitlezen lukt beter. Niet alleen koprot is echter een probleem, het warme weer komt ook de algemene houdbaarheid van de uien niet ten goede. Het zorgt in Europa voor tijdelijk toenemend aanbod, maar toch ook maar vraag naar juist de betere kwaliteiten. De telersprijzen spreken boekdelen: voor gewone uien zijn ze gezakt en is de animo bij inkopers matig. Ze hebben een sterk afwachtende houding. De nichemarkten voor rode en biologische uien tenderen juist prijshoudend.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.