Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel zakt langzaam weg

De uienexport ligt op zijn achterste. Afzet in Noordwest-Afrika ligt grotendeels stil. Er gaan geen volumes van betekenis meer naar die regio, afgezien van een enkele verscheping naar Mauritanië.

Dat komt hard aan. In de eerste helft van dit oogstjaar is er meer dan de helft van de totale Nederlandse exporthoeveelheid afgezet.

De sector moet nu alternatieven hebben, maar uitgesproken vraagmarkten ontbreken vooralsnog. Zuid-Europa heeft meer dan voldoende eigen productie. In het westen valt niet veel extra activiteit te verwachten voordat de eigen voorraden opgemaakt zijn. Denk aan april of zelfs mei. Het Verenigd Koninkrijk neemt zoals elk seizoen vrij constant behoorlijke tonnages af. Deze markt kan echter alleen bediend worden met uitstekende kwaliteit en biedt prijstechnisch ook geen soelaas.

De sorteerders en verwerkers hebben in de afgelopen maanden uien ingekocht waarop ze geen, of in ieder geval onvoldoende marge kunnen maken om uit de kosten te komen. Vasthouden van uien door telers heeft de prijs lang overeind gehouden. Door teruggelopen buitenlandse afzet is de vraag echter ook kleiner. Uien die nu worden aangeboden halen onderhand dan ook mindere telersprijzen. In de bewaring wordt het er allemaal niet beter op. Er verdwijnen nu noodgedwongen partijen mindere uien richting de industriële verwerkers.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.