Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs laagste in 4,5 jaar

Suiker is veel goedkoper dan begin vorig jaar. Het eerstaflopende termijncontract (maart) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $440,50 per ton. Dat is 70 tot 80 dollar lager dan begin 2013.

De suikerprijs ligt momenteel op het laagste niveau sinds juli 2009. De oorzaak is de grote productie. De wereld produceert al drie seizoenen achter elkaar veel meer suiker dan het verbruikt. En dit seizoen 2013/2014 wordt opnieuw een overschot verwacht. In de prognoses van analisten varieert het overschot in seizoen 2013/2014 van 2,0 miljoen tot 4,7 miljoen ton. De grote variatie geeft aan dat er nog veel onzeker is. Maar niemand twijfelt er aan dat de suikerprijzen dit seizoen verder onder druk staan.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de wereld dit seizoen eindigt met een overschot van 43 miljoen ton suiker. Dat is de grootste eindvoorraad ooit in de wereld.

Een lichtpuntje voor de bietentelers is dat de daling van de suikerprijs niet meer zo sterk is. Dat komt vooral doordat Brazilië de bijmenging van ethanol door benzine stimuleert. Daardoor is meer Braziliaanse suiker verwerkt tot ethanol. Bovendien stijgt het verbruik van suiker door de prijsdaling.

Een ander lichtpuntje voor de Europese bietentelers is dat suiker nu zo goedkoop is geworden, dat de productie niet meer lonend is voor veel bedrijven in landen buiten de EU. Analisten verwachten dan ook een daling van de suikerproductie in de loop van 2014. Dat kan de suikerprijs een steuntje in de rug geven.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.