Akkerbouw

Achtergrond

Suiker wordt steeds goedkoper

De suikerprijs daalt. Het maartcontract sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $413,30 per ton. Het is de laagste prijs voor een eerstaflopende termijncontract sinds april 2009.

Suiker is in Londen bijna 80 dollar per ton goedkoper dan een jaar geleden. Dat is een daling van 17 procent.

De oorzaak is de grote productie. De wereld produceert voor het vierde achtereenvolgende seizoen meer suiker dan het verbruikt. De suikervoorraad groeit naar een record. Analisten verwachten dan ook dat de prijsdruk het hele jaar aanhoudt.

Daar komt bij dat de Braziliaanse real in waarde is gedaald. Dat drukt de prijzen op de wereldmarkt, omdat suiker uit Brazilië goedkoper is geworden. Brazilië is de grootste suikerexporteur in de wereld. Analisten verwachten dat Brazilië in het nieuwe seizoen 2014/2015 nog meer suiker produceert, omdat veel rietplantages zijn verjongd. Maar het is ook aantrekkelijker geworden voor de producenten om suiker om te zetten in ethanol. Daardoor hoeft de extra suiker niet op de markt te komen.

De tweede exporteur Thailand produceert ook veel suiker. India wil subsidie geven op de suikerexport om het binnenlandse overschot weg te werken richting de wereldmarkt. Dit alles drukt de suikerprijs.

Daar staat tegenover dat het droog is in de Braziliaanse regio's waar veel suikerriet wordt geteeld. Daar is dit groeiseizoen tot nu toe 70 procent van de normale hoeveelheid regen gevallen. Dat kan de suikerprijs omhoog duwen. Maar dan moet de droogte wel aanhouden.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.