Akkerbouw

Achtergrond laatste update:6 jan 2014

Stemming is nog rustig op aardappelmarkt

De aardappelmarkt start weer aarzelend op, na een periode met stagnatie in zowel de verwerking als de export, door Kerstmis en de jaarwisseling. Directe handel van telers naar verwerkers was er bar weinig, eigenlijk alleen van wat meegeleverde overproductie naast contractteelt.

Prijzen voor directe afname in Nederland lopen volgens de telersbeurs Emmeloord en Bintje.info nu uiteen van €13,50 tot €16,00. Vorige week vrijdag zijn voor de betere aardappelen ook al hogere prijzen betaald (17 euro voor meegeleverde Agria's), maar samenvattend gebeurde er vanaf medio december weinig aan het prijzenfront, met hooguit wat druk op de onderzijde van de noteringen.

Progressie moest komen van de verkoop van fritesgeschikt aan buitenlandse verwerkers, weliswaar hoofdzakelijk in Zwitserland, Duitsland en Engeland, want België heeft van de ons omringende landen relatief meer eigen aanbod en kan dat ook nog aanvullen vanuit Frankrijk. In België is vorige week overigens niet genoteerd, aangezien daar te weinig transacties hadden plaatsgevonden. Om dezelfde reden kwam ook Verenigde Telers Akkerbouw vrijdag niet met noteringen. De summiere transacties die tot en met donderdag geboekt konden worden hadden een niveau van rond de voorgaande.

Vanaf vrijdag is er iets meer schot gekomen in de afname van aardappelen door de verwerkers. Veel vraag naar vrije aardappelen lijkt er bij de industrie echter niet te zijn. De noteringen van de beurs Rotterdam zakten maandag allemaal licht, met uitzondering van de prijs voor exportaardappelen, die al vier weken achtereen ongewijzigd 19 tot 21 euro scoort.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.