Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkoolmarkt lijkt wakker te worden

Inkopers uit Oost-Europa kopen nog geen hoeveelheden sluitkool om de vlag voor uit te steken, maar ze hebben zich al wel gemeld.

De eerste vracht ging eind vorig jaar weg. In week 1 en 2 van dit jaar bleef het stil, maar in week 3 is er weer wat vraag. "Het loopt nu lekker door", aldus Gerard Sevenhuijsen van handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen, "dat is redelijk vroeg en geeft de burger moed. Vorig jaar gingen we van 28 naar 11 cent per kilo, laten we nu eens gaan van 11 naar 21 cent." Wellicht werd deze week een vloertje voor die opmars gelegd, met een licht opverende prijsvorming tot 13 cent per kilo voor de belangrijkste sortering. Een duidelijke reden voor de belangstelling uit het oosten is wat Sevenhuijsen betreft niet te geven. De vraag voor rode kool is in vergelijking met de laatste weken van 2013 en in vergelijking met vorige week wat minder. De huidige middenprijs zit op zo'n 25 cent per kilo.

In tegenstelling tot  dan in Nederland, ligt in het Duitse koolgebied Ditmarschen een behoorlijk deel van de sluitkool in niet gekoelde bewaring. Het uitblijven van echte wintertemperaturen wakkert de angst aan dat deze ongekoelde kool sneller dan anders onverkoopbaar is, aldus de lokale voorlichtingsdienst in Marne. Deze week is het in deze Noord-Duitse regio zo'n 5 graden, een week geleden lag de temperatuur boven de 10 graden. Dat maakt dat het aanbod in deze regio momenteel royaal is, met een vraag die daarmee in de pas loopt. Het overgrote deel van de kool blijft in eigen land of gaat naar Zweden. De Russische vraag zou nog minimaal zijn. De producties in Dithmarschen waren goed.

Prognose: positief, doorwerkend in de prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.