Akkerbouw

Achtergrond

Prijs stokt op rustige aardappelmarkt

De fritesaardappelen zijn circa 10 euro goedkoper dan vorig seizoen. Dankzij de in Nederland relatief grotere vraag naar kwaliteit staat hier de prijs het hoogst binnen de vier grote productiegebieden in Noordwest-Europa.

De verwerking van aardappelen tot voorgebakken diepgevroren frites en dergelijke loopt voortvarend. Tot en met december is zeer veel grondstof gebruikt.

Toch schiet het niet erg op met de prijzen. Het peil dat in december werd gehaald in de rechtstreekse levering van teler naar verwerker is sterk bepaald door de meegeleverde overproductie van contractteelt. Verder is er te weinig getrokken aan de vrije voorraden. Er is vooral voor export maar matige vraag, terwijl die vorig seizoen rond deze tijd juist zeer groot was vanwege tekorten in het Verenigd Koninkrijk. Concurrerend aanbod uit België en Frankrijk speelt ook een rol. Daar is meer volume geoogst en ligt de prijs van fritesgeschikte aardappelen gemiddeld 2 euro onder die van Duitsland en Nederland.

De gemakkelijke beschikbaarheid van Nederlandse aardappelen blijkt ook uit de herkomst van de verwerkte grondstof, waarvan dit seizoen beduidend minder hoeft te worden ingevoerd.

Verkoop van goede vrije fritesgeschikte aardappelen, zoals Agria's, aan buitenlandse fritesproducenten bepaalt de Nederlandse bovenkant van de telersprijs voor fritesgeschikt aan de notering in de benen. Nu het aantal transacties in fritesaardappelen aantrekt wordt de invloed van prijspieken wat minder. VTA heeft de bandbreedte van fritesnotering daarom ongewijzigd gelaten ten opzichte van 10 januari, om een goed beeld te kunnen geven van het leeuwendeel van de gedane handel.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.