Akkerbouw

Achtergrond

Prijs fritesgeschikte aardappelen stabiliseert

In de directe transacties tussen teler en aardappelverwerker is het in Nederland nog steeds meelevering wat de klok slaat.

Daarbij ligt het prijsniveau overwegend tussen 14 en 15 euro per 100 kilo, met af en toe een uitschieter voor Agria (€17,50). Vrije aardappelen kopen is beperkt, maar de teler zit daar ook weer niet mee in de maag. De prijs houdt daardoor stand, met positieve ondertoon. Emmeloord noteerde donderdag 9 januari voor zowel fritesgeschikt als export 14 tot 16 euro. Dat is voor fritesgeschikt een kleine plus van 25 cent. Op de termijnmarkt trekt de richting 16 euro afgegleden prijs voor het aprilcontract weer aan. Er is voldoende vraag naar fritesgeschikte aardappelen voor dekking boven dat niveau.

De cash settlementprijs van de Eurex-termijnmarkt werd donderdag voor het eerst sinds 19 december weer gemeld en kwam uit op €14,20. De onderliggende prijsniveaus in de vier relevante aardappelproductieregio's laten zien dat er ten gevolge van de verschillende oogstresultaten een tweedeling is ontstaan tussen de blokken Nederland-Duitsland en België-Frankrijk.  Het eerste noteert boven 15 euro, het tweede rond 13 euro.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.