Akkerbouw

Achtergrond laatste update:9 jan 2014

Prei wacht op vorst

De preiprijzen wachten op de komst van een langdurige vorstperiode. Vooralsnog zit dat er volgens de weersverwachtingen niet in en daarmee zullen de prijzen blijven kabbelen.

Sinds de dagen in de week van Kerstmis schommelen de prijzen voor de sortering Lang Wit bij The Greenery tussen 21 en 38 cent. Bij ZON fruit & vegtables is dat met 19 en 40 cent vergelijkbaar en op Veiling REO liggen de prijzen van de sortering 3-4 Flandria H tussen 19 en 38 cent. Kortom, vrijwel geen verschillen tussen de afzetorganisaties. Gemiddeld is er sprake van prijzen tussen 20 en 30 cent en de weersomstandigheden, met records in dagtemperaturen in januari, zijn de voornaamste verklaring voor de huidige marktsituatie. Het is wachten op een langdurige vorstperiode in Nederland en/of België in de hoop dat de prijzen dan zullen gaan stijgen.

Percelen al afgedekt

In Nederland zijn zelfs begin november al diverse percelen afgedekt met gaasdoek om gewassen tegen een eventuele vorstperiode te beschermen, maar achteraf bekeken was dat misschien wat voorbarig. Het leidde op diverse plaatsen in ieder geval tot extra werk, omdat de bedekking eraf waaide of, als het om vliesdoek ging, toch weer verwijderd moest worden.
In België is volgens een woordvoerder van Veiling REO nog niets afgedekt, maar telers hebben hun voorbereidingen getroffen mocht dat wel nodig zijn. Op Veiling REO ligt de aanvoer voor begin januari op een normaal niveau met zo'n 500 ton per dag. Mochten de prijzen gaan stijgen, dan zal de aanvoer ook toenemen, is de verwachting, want de bedrijven draaien nog niet op volle capaciteit.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de prei is op dit moment over het algemeen prima, hoewel sommige Nederlandse en Belgische telers die nog in late herfstrassen aan het rooien zijn wel tegen (over)rijpe prei aanlopen die perse gerooid moet worden. De winterrassen staan er echter goed voor, wat betekent dat er voor de komende periode vooral goede prei te verwachten valt. Ook daardoor zal de aanvoer normaal gesproken zeker niet minder worden. Dat alles maakt dat de prijs naar verwachting op de korte(re) termijn niet veel verbeteren zal.

 

Tendens: gelijke of stijgende aanvoer met weinig verandering in de prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.