Akkerbouw

Achtergrond

In peenhandel verkoopt alleen biologisch goed

De situatie op de peenmarkt is nog vrijwel gelijk aan die van vorige week: rust aan het front, met erg matige export van gewassen peen en ook in de veldgewashandel weinig actie.

Een uitzondering is het segment biologische peen. In de afgelopen week is de prijs van Duitse bio-peen sterk gestegen omdat er bijna niets beschikbaar is. Voor de Duitse wortelen is ongeveer 50 euro betaald en voor import uit Nederland 40 euro.

De Duitse markt is wat de 'gewone' bewaarpeen betreft niet zo ruim voorzien. De koelhuizen zijn er met een wat kleinere voorraad het handelsseizoen in gegaan. De verkoop loopt bevredigend. De kwaliteit is er gemiddeld niet geweldig, met meer uitval dan gebruikelijk. Al met al zouden de prijzen gezien het aanbod moeten oplopen, maar dat gebeurt daardoor niet. De telersprijzen liggen rond 17 euro.

In het segment biologisch hebben de Duitsers nog sterker te maken met kwaliteitsproblemen. Bovendien is er in Duitsland, gestimuleerd door de discountsupers, toch al veel vraag naar biologische peen. Duitse telers zijn op zoek naar bio-areaal. Er is immers veel import en juist voor biologische groenten speelt het aspect 'Regionalität' een belangrijke rol, de bio-consument hecht sterk aan kopen in de eigen omgeving. Bio-percelen zijn echter moeilijk te verkrijgen.

Prognose: bio-peen duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.