Akkerbouw

Achtergrond

Grote vraag legt bodem in tarwemarkt

Tarwe is goedkoper geworden. De beurs in Goes noteert 4 euro lager, Groningen verlaagde met €4,50.

De HPA-notering voor voertarwe, Rotterdam geleverd, zakte 6 euro naar 196 euro per ton. Het is de laagste notering sinds 8 oktober 2013. De buitenlandse spotnoteringen daalden eind vorige week onder de 200 euro.

Toch daalt de tarweprijs niet verder. De buitenlandse spotnoteringen bleven deze week tussen de 195 en 200 euro schommelen. Op de termijnmarkt in Parijs noteerde het maartcontract dinsdag weer boven de 192 euro. De grote vraag uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten legt een bodem in de tarwemarkt. China importeerde tot nu toe de helft meer tarwe dan vorig seizoen. Gezien de grote aankopen verwachten deze landen geen prijsdaling. Anders hadden ze de aankopen wel uitgesteld.

De tarweprijs krijgt ook steun van de emotie in de markt. Het is berekoud geworden in Oekraïne en Zuid-Rusland. Ook in de graangebieden van de VS is het steenkoud. De vraag is of de tarwe genoeg beschermd is door sneeuw.

Maar er is ook reden genoeg voor een daling van de tarweprijs. De wereld heeft een overschot aan tarwe, mais en soja. De tarweoogst in Argentinië valt mee. India wil de enorme voorraad tarwe verkopen op de wereldmarkt.

De prijs van sojabonen zakte wel flink in Chicago. Het is gaan regenen in Argentinië. Dat is goed voor de mais en de sojabonen. De oogst van sojabonen is gestart in Brazilië. China gaat daar sojabonen kopen omdat de Braziliaanse afland leveringen goedkoper zijn dan Amerikaanse leveringen uit de silo's.

Prognose: tarweprijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.