Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen vrij stabiel

De beursnoteringen voor tarwe stegen deze week een beetje. De graanprijzen op de termijnmarkten schommelen rond het niveau van eind vorige week. Groot nieuws ontbreekt, dus zorgen kleine berichtjes voor geringe prijsschommelingen.

Toen het koud werd rond de Zwarte Zee en in de VS werd tarwe wat duurder. Nieuwe aankopen door Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben hetzelfde effect, evenals de verwachting dat de akkerbouwers in Canada minder tarwe telen. Maar de prijzen zakken als weerberichten aangeven dat het zacht blijft in West-Europa, waardoor de kans op uitwintering kleiner wordt. De tarweprijs daalde ook toen India aankondigde veel tarwe te gaan exporteren.

Op de termijnmarkt in Parijs was dinsdag ook zo'n rimpeling in de prijzen te zien. Egypte kocht 240.000 ton tarwe, waarvan 180.000 ton uit Rusland en 60.000 ton uit de VS. Egypte liet Frankrijk dit keer links liggen. Dat drukte de tarweprijs in Parijs. Maar Saoedi-Arabië schreef een order uit voor 650.000 ton tarwe. Daar zat de EU weer bij als leverancier. Het betekent dat de EU niet te duur is geworden.

De grote aankopen geven aan dat de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten geen prijsdaling verwachten. Anders hadden ze wel achterover geleund. De aankopen houden aan tot in mei, wanneer ze zelf tarwe gaan oogsten. Het houdt de tarweprijs voorlopig in de benen. Van de voersector moet de tarwemarkt het niet hebben. Voerproducenten vervangen zoveel mogelijk tarwe door mais. Je ziet dan ook dat de EU veel dure tarwe exporteert en veel goedkope mais importeert.

Prognose: prijs blijft stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.