Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt is afwachtend gestemd

De wereldgraanprijzen zijn op de effectieve markt in de eerste week van 2014 vrijwel stabiel gebleven. Ook de nationale noteringen zijn niet opzienbarend, de markt heeft het laatst gezette prijspeil van eind 2013 gewoon weer opgepakt.

De graanmarkt is deze week in afwachting van de maandelijkse rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over de ontwikkeling van de wereldgraanproductie en -voorraden. De handel staat daardoor op een laag pitje. Er staat alleen wat druk op de toch al sterk teruggevallen maisprijs. China heeft eind vorig jaar ladingen Amerikaanse mais geweigerd volgens USDA, omdat deze een (nog) niet toegelaten variant transgene mais bevatten. Er staat nu druk op de prijzen van mais en restproducten van de ethanolfabricage (DDGS) en in het verlengde daarvan de prijs van soja. Dat kan even aanhouden.

De goedkoper geworden mais zal in de komende tijd meer toepassing vinden voor veevoer dan vorig seizoen en daarmee het tarweverbruik wat drukken, meldt wereldvoedselorganisatie FAO in een licht bijgestelde verwachting voor de ontwikkeling van de wereldgraanmarkt. De extreme kou in de Verenigde Staten is eveneens van invloed op de marktsituatie later dit jaar. In de grote graanteeltregio's is men beducht voor uitwintering van de aangeplante wintergewassen. Als het weer zoals verwacht omslaat kan de schade beperkt blijven. In Europa is het juist erg zacht voor de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor het Europese deel van de Zwarte Zee-regio. Vorst is daar minder zorgwekkend dan de te droge bodem, na een halfjaar met heel weinig regen.

Prognose: tarweprijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.