Akkerbouw

Achtergrond

Flauwe handelsweek aardappeltermijnmarkt

De termijnmarkt beleefde een erg flauwe handelsweek. Met een omzet van 298 contracten tikte de termijnprijs op vrijdag 24 januari met €14,80 het laagste punt aan sinds juni vorig jaar. In de loop van de dag droogde het aanbod onder €15,00 op en herstelde de termijnmarkt naar een slotprijs van €15,30.

Verlagingen van de effectieve noteringen zorgden de hele week voor veel aanboddruk in de termijnmarkt.  De week startte aanvankelijk met een prijshoudend stemming, maar vanaf dinsdag leverden alle beursnoteringen in. PCA/Fiwap en Belgapom waren de grootste dalers. Belgapom zakte vrijdagmorgen naar €10,00 (-1,50). Het Franse SNM deed het voorzichtiger, met een prijs van €11,00 (-0,20). Ook de vorige week is weer gebleken dat er in de markt nauwelijks koopbelangstelling van verwerkers aanwezig is.

De dekkingsgraad is hoog dit seizoen, waardoor de noodzaak om bij te kopen in de dagmarkt klein is. Verpakkers en exporteurs hebben het drukker gekregen sinds de jaarwisseling maar de omvang van het exportvolume is nog niet voldoende om de stemming in de effectieve markt positief te beïnvloeden. Door het flauwe prijsverloop is de termijnprijs weer gedaald naar het startniveau van dit seizoen. Hiermee zijn de meest optimistische verwachtingen van eerder dit seizoen geleidelijk naar de achtergrond verdwenen, maar met nog ruim drie maanden te gaan tot de expiratie van het aprilcontract kan er nog veel  veranderen.

Handelsrange termijnmarkt: €14,50-17,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.