Akkerbouw

Achtergrond

Flauwe aardappelmarkt mist impulsen

Als de fritesnotering van Verenigde Telers Akkerbouw daalt met meer dan een euro is er echt een flauwe markt.

Het was in de afgelopen week dan ook een slappe bedoeling, met druk op de aardappelnoteringen alom en ditmaal de VTA-prijs zelfs als sterkste daler. Daarbij blijft Nederland desondanks de Europese prijzenkar trekken. Al gaat de handel hier niet echt hectisch, het Vlaamse proefcentrum voor de aardappelteelt PCA maakte bij de wekelijkse schets van de marktsituatie in België de opmerking dat Nederlandse verwerkers de hoogste prijzen betalen.

De Belgische prijzen liggen dan ook flink onder de Nederlandse: ruim €2,50. In Nederland zelf hebben de door contracttelers meegeleverde partijen overproductie nog steeds een sterke invloed op de noteringen. Te zien is nu ook dat verwerkers wat meer aardappelen inslaan voor levering in mei. Export aardappelen, doorgaans hoger genoteerd dan fritesgeschikte, gaan in onvoldoende volumes weg om de fritesmarkt te ondersteunen of zelfs hun eigen prijsniveau wat op te krikken. Toch is voor die categorie de markt eerder rustig dan 'flauw', zoals ook werd gemeld bij de op maandag 27 januari onveranderde Rotterdam-notering voor export klei-aardappelen.

Op de termijnmarkt heeft de slappe effectieve markt tot gevolg dat de ondergrens wordt opgezocht. De prijs voor het aprilcontract ligt al twee weken €8,50 onder die van vorig seizoen. Vorige week is er ook al wat meer gehandeld in het aprilcontract 2015, voor een prijs rond €14,50. Dat is eveneens een lager peil dan vorig jaar voor het aprilcontract 2014 werd geboekt, en wel €15,80.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.