Akkerbouw

Achtergrond

Beurzen noteren lager voor tarwe

De graanprijzen daalden deze week op de fysieke markten. De termijnmarkten lieten een ander beeld zien.

De landbouwbeurs in Middenmeer verlaagde woensdag de prijs voor voertarwe met € 5,50 naar € 187,50 per ton. Groningen deed er dinsdag € 3,50 af en de beurs in Goes verlaagde de tarweprijs met 3 tot 4 euro.

Opvallend is dat Middenmeer de notering voor de nieuwe oogst deze week ineens met 9 euro verlaagt naar 161 euro per ton. Middenmeer startte begin oktober met de notering voor de oogst van dit jaar. De notering varieerde sindsdien van 168 tot 173 euro. De sterke daling betekent dat de handel een grote oogst verwacht.

Het productschap HPA verlaagde de EU-notering voor voertarwe deze week met 7 euro naar 202 euro per ton, geleverd in Rotterdam. De maisnotering daalde 
4 euro naar 188 euro.

Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago was de tarweprijs vorige week al gedaald, gezien het grote overschot van dit seizoen. Deze week stegen de tarweprijzen weer op de termijnmarkten. Argentinië kan door een tegenvallende oogst minder tarwe leveren aan Brazilië. Die moet tarwe kopen in de VS, is de prognose. Ook is het droog in een aantal regio’s in de VS. Dat duwt de prijzen omhoog.

Ook de sojanotering heeft in Chicago de stijgende lijn weer te pakken. Het is droog in Argentinië. Dat kan het sojagewas niet gebruiken. Bovendien blijft China veel sojabonen kopen in de VS.

Maar China laat steeds meer Amerikaanse mais links liggen, omdat er niet toegestane transgene variëteiten in zitten. Dat drukt de maisprijs.

Prognose: tarwemarkt is instabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.