Akkerbouw

Achtergrond

Afzet tafelaardappel is moeizaam

De verkoop van tafelaardappelen is aan de tamme kant. Hooggespannen verwachtingen in het begin van het seizoen zijn niet bewaarheid, wat leidt tot meer aanbod van telers die onderhand wat onrustig beginnen te worden. Dat wordt nog versterkt doordat niet iedereen over mogelijkheden beschikt om de aardappelen in optimale conditie te houden.

De temperatuur is al langere tijd erg hoog voor de tijd van het jaar. Ook lijkt de behandeling met MH-30 minder goed te hebben gewerkt. Dit laatste kan verband houden met de late piek die er in de groeifase nog is geweest. De overgang op levering van aardappelen uit de mechanische koeling is voor de vroege en middelvroege aardappelrassen al in gang gezet, en zal ook voor de overige niet lang op zich laten wachten.

De kwaliteit van de aardappelen is over de hele linie niettemin goed, met weinig rooibeschadiging en hooguit in het segment 'vastkokend' wat te wensen overlatende kleur. Vanwege het dit seizoen hoge onderwatergewicht van rassen als Bildtstar en Eigenheimer is de blauwgevoeligheid weliswaar groot, desondanks is het gemiddelde geleverde product prima.

De export van tafelaardappelen loopt niet storm. Duitsland heeft weliswaar een relatief kleine aardappeloogst, de situatie is er niet vergelijkbaar met die van vorig seizoen in het Verenigd Koninkrijk. Ook is daar sterk concurrerend aanbod vanuit Frankrijk, België en Scandinavië, meldt de toonaangevende Duitse aardappelgroothandel Weuthen.

Al met al staat er een lichte druk op de prijzen voor de komende weken, want er gaat nét even te weinig weg.

Prognose: prijsverlaging

Of registreer je om te kunnen reageren.