Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt ontbeert exportstimulans

Verenigde Telers Akkerbouw kon vrijdag 10 januari dankzij informatie over voldoende transacties weer aardappelprijzen noteren.

Ze zijn ten opzichte van de laatste noteringen eind december enigszins gezakt. De export loopt door in een rustig tempo, met prijzen die nog maar iets boven die van fritesgeschikt liggen. In deze sector is momenteel voldoende aanbod, aangevuld met uitgeselecteerd bovenmaatse pootgoed. Dat is voor het algemeen prijspeil sterk bepalend. Rotterdam verlaagde maandag 13 januari de notering voor exportaardappelen met 50 cent per 100 kilo. Voor fritesgeschikt bevestigt VTA het marktbeeld dat de verwerkende industrie behoorlijk goed is voorzien van grondstof. Er is echter ook afzet van fritesgeschikte aardappelen in het buitenland. Engeland importeert, zij het in veel kleinere volumes dan vorig seizoen. Daarnaast is Zwitserland duidelijk aanwezig. Deze bestemmingen bepalen voor frites de bovenkant van de markt. Tot dusver is men vooral geïnteresseerd in Agria's, in een later stadium zal Markies meer voorkeur gaan krijgen. Vooral op de Britse markt voor verse frites is deze goed te verkopen. Voor de doorsnee kwaliteiten, denk aan Bintje en Fontane, is de afzet momenteel minder simpel. België en Frankrijk zijn dit oogstjaar beter voorzien van eigen productie fritesaardappelen. Hun prijzen liggen dan ook ruim 2 euro lager dan in Nederland en Duitsland.

Op de termijnmarkt hangt de prijs voor het aprilcontract iets boven 16 euro. Er is vraag naar fritesgeschikte aardappelen voor dekking boven dat niveau. De grens van 18 euro is echter nog duidelijk de absolute bovenkant van de handelsrange.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.