Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is over hele linie flauw

Aardappelprijzen staan in alle segmenten onder druk. Sinds midden december is de prijs van fritesgeschikte aardappelen geleidelijk gezakt.

Hier speelt het hele seizoen al dat er veel volume contractueel is vastgelegd. De industrie put daarnaast uit de partijen meeleveraardappelen en hoeft verder nauwelijks de boer op. Voor de tafelgeschikte soorten is het seizoen gestart met ambitieuze prijzen, maar is er sinds begin december grotere prijsdaling geweest. De categorie vastkokend heeft wat betreft de bovenkant van de prijzen 7 tot 8 euro ingeboet aan waarde. Er is te weinig vraag.

Inmiddels begint toenemende aanbod te drukken, niet alleen van aardappelen met bewaarproblemen. Inkopen in een dalende markt wordt vermeden, iedereen is beducht op verdere prijsdaling en wacht af. De export loopt behoorlijk minder voorspoedig dan verwacht. Na een jaar waarin de slechte oogst in het Verenigd Koninkrijk zorgde voor ongekende vraag naar alle categorieën aardappelen, leek het er dit seizoen op dat Duitsland een aanzuigende werking zou hebben. Die verwachting is niet bewaarheid, althans niet waar het Nederlandse export betreft. Duitsland wordt voor een belangrijk deel bediend door Frankrijk. Dat is niet alleen een kwestie van prijs, maar heeft ook te maken met aanbod dat beter voldoet aan de eisen van de Duitse supers en klein-verpakkers. Het geldt vooral voor kleur en maatvoering. Wat betreft de afzet in Oost-Europa (Tsjechië, Hongarije, Roemenië) is vorig jaar marktaandeel verloren aan Duitsland. Vooralsnog heeft Nederland daar niet kunnen profiteren van de teruggevallen Duitse oogst.

Prognose: prijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.